Sofa til dagligstuen

Den store guide med alt om sofaer

I dag finder du priser på 732 sofaer her på siden
Sofa til stuen 2019 – Den store guide til sofaer – Se priser og køb

Sofaen er ét af de mest benyttede møbler i vores hjem. Vi bruger den når vi aftenhygger foran tv'et, som siddeplads ved sammenkomster og af og til kan det ske at vi falder i søvn på den. Se herunder hvordan du vælger en god sofa, som opfylder dine behov og lever op til dine forventninger.

Af Jesper Nerløe / Redaktionen

Læsetid: 21 minutter

Hvad er en god sofa?

En god sofa er både funktionel, praktisk og passer visuelt ind i omgivelserne.

Inden du køber en sofa, bør du sikre dig at den opfylder tre grundlæggende kriterier:

 • Den skal opfylde de behov du har for siddeplads, og kunne rumme dig og dem som skal sidde i den.
 • Den skal indtage rummet, uden at overtage det. Det vil sige at sofaen ikke må være så stor, at den konkurrerer med andre møbler om pladsen.
 • Dens design og visuelle udformning må ikke virke forstyrrende på omgivelserne – med mindre at du bevidst vælger at den skal være særligt iøjnefaldende og skille sig ud fra omgivelserne.

Før du køber sofa

Når du vælger sofa, bør den vælges ud fra tanken om at du skal bruge den i mange år frem.

Undgå derfor at vælge sofa på baggrund af en pludselig indskydelse – ansporet af for eksempel en billig pris, en farve som i momentet kan virke smart eller lignende.

Gå i stedet efter en sofa som du kan holde ud at se på, og sidde i, længe – du skal også ville sidde i den om 5, 10 og 15 år efter købet.

Et godt sted at starte, er ved at udvælge en sofatype – før du overvejer sofaens udseende og dine øvrige præferencer. Læs herunder om forskellige typer af sofaer, og deres egenskaber.

Typer af sofaer

Tabellen herunder viser data på de mest almindelige typer af sofaer samt det aktuelle prisniveau (fra laveste til højeste pris).

* De viste priser er i danske kroner, inkl. moms, og er senest ændret:
TypeJusterbarPrisniveau*Vis udvalg
Chaiselong sofaChaiselongNejKr. 2.947,00 – 13.997,00Se udvalg
HjørnesofaHjørnesofaNejKr. 5.267,00 – 60.003,00Se udvalg
Lounge sofaLoungesofaNejKr. 3.499,00 – 49.189,00Se udvalg
SofabænkeSofabænkNejKr. 2.199,00 – 22.999,00Se udvalg
SovesofaSovesofaJaKr. 1.877,00 – 20.800,00Se udvalg

Chaiselong sofa

Sofa med chaiselong
Seneste prisændring:
I dag finder du priser på 45 chaiselong-sofaer her på siden
TypeSofa med chaiselong
JusterbarNej
PrisniveauKr. 2.947,00 – 13.997,00

Chaiselong, efter det franske udtryk chaise longue, betyder 'lang stol'. Oprindeligt var det en stol med tilhørende benskammel som blev udviklet i 1700-tallet. Senere blev stol og skammel kombineret til én sammenhængende stol.

I dag findes chaiselonger fortsat som selvstændige møbler. Med tiden er der også kommet sofaer med indbygget chaiselong til, for øget komfort.

En sofa med chaiselong giver dig mulighed for at sidde med benene oppe i sofaen, uden at du behøver at ændre sidderetning.

Chaiselongen giver dig desuden mulighed for at ligge ned, og samtidig have fødderne på gulvet – eller du kan sidde i afslappende stillinger efter eget valg.

Chaiselong-sofaer kan købes med siddeplads fra 2 personer og opefter, og du kan vælge mellem slidstærkt læder- eller stofbetræk i forskellige farver.


Hjørnesofa

Hjørnesofa
Seneste prisændring:
I dag finder du priser på 110 hjørnesofaer her på siden
TypeHjørnesofa
JusterbarNej
PrisniveauKr. 5.267,00 – 60.003,00

Hjørnesofaen er den klassiske familiesofa, som findes i mange hjem. Det er ofte her at familien samles, når der skal hygges til festlige begivenheder eller en aften foran tv'et.

En hjørnesofa må ikke forveksles med en sofa med chaiselong, idet der er tale om to forskellige typer af sofaer.

Hjørnesofaen har også den karakteristiske L-form, men i modsætning til sofaen med chaiselong, har en hjørnesofa typisk ryglæn i hele sofaens længde.

Det betyder også at den har plads til flere personer, som kan sidde komfortabelt i længere tid ad gangen.

Hjørnesofaer kan købes med siddeplads fra 2 personer og opefter, og du kan vælge mellem slidstærkt læder- eller stofbetræk i forskellige farver.


Lounge sofa

Loungesofa
Seneste prisændring:
I dag finder du priser på 3 loungesofaer her på siden
TypeLoungesofa
JusterbarNej
PrisniveauKr. 3.499,00 – 49.189,00

En loungesofa kan være vanskelig at definere præcist, da betegnelsen ofte bruges om varierende typer af sofaer.

Ordet lounge beskriver oprindeligt et større opholdsrum, hvor gæster eller rejsende kan slappe af. Derfor er det ofte også i forbindelse med hoteller, større passagerskibe eller ventesale i lufthavne at man finder egentlige lounges – i ordet bogstaveligste forstand.

Alligevel er lounge-sofaen populær i private hjem og virksomheder. Her benyttes den i alt fra stuer, entréer, soveværelser, receptioner til andre opholdsrum.

Typisk er der tale om 2- eller 3-personers sofaer, som er opstillet i mindre grupper (for eksempel i kombinationerne 2 + 2, 2 + 3 eller 3 + 3).

En loungesofa har typisk højere og hårdere hynder og armlæn, men inviterer alligevel til en mere afslappet siddestilling.

Som det ofte er blevet gengivet på film, forbindes loungesofaen med jakkesætsklædte og cigarrygende gentlemen, som – med drinks i hånden – socialiserer i chesterfield-sofaer ved middagsselskaber.

Loungesofaer kan købes med siddeplads fra 2 til 3 personer, og du kan vælge mellem slidstærkt læder- eller stofbetræk i forskellige farver.


Sofabænk

Sofabænk
Seneste prisændring:
I dag finder du priser på 180 sofabænke her på siden
TypeSofabænk
JusterbarNej
PrisniveauKr. 2.199,00 – 22.999,00

Som navnet antyder, er en sofabænk en kombineret bænk og sofa. Sofabænken kan til forveksling minde om loungesofaen, men i modsætning til den er sofabænke beregnet til at sidde ret op i – ofte i forbindelse med en aktivitet.

Sofabænken anvendes ofte i spisekøkkener eller andre aktivitetsrum, hvor flere personer skal kunne sidde på række.

En sofabænk har typisk højere og hårdere hynder og armlæn, og er generelt beregnet til at sidde ret op i. I modsætning til hjørnesofaer, chaiselong-sofaer og loungesofaer, som ofte inviterer til en mere afslappet siddestilling.

Sofabænke kan købes med siddeplads fra 2 personer og opefter, og du kan vælge mellem slidstærkt læder- eller stofbetræk i forskellige farver.


Sovesofa

Sovesofa – Sofa og seng i én
Seneste prisændring:
I dag finder du priser på 120 sovesofaer her på siden
TypeSovesofa
JusterbarNej
PrisniveauKr. 1.877,00 – 20.800,00

En sovesofa er en kombination af en seng og en sofa. I ét og samme møbel får du mulighed for at udnytte egenskaberne fra dem begge.

Bor du på kollegie, i studiebolig eller i en mindre bolig, er en sovesofa det oplagte valg hvis du ønsker en praktisk seng med flere anvendelsesmuligheder.

Sovesofaen er især praktisk, hvis pladsen i dit hjem er begrænset – i og med at den kan benyttes som sofa om dagen og seng om natten.

Får du overnattende gæster, kan sofaen hurtigt omdannes til en gæsteseng. Når du ikke har besøg af sovende gæster, kan den stå som et møbel i dagligstuen eller i et ekstraværelse.

Sovesofaer findes i et stort udvalg, som er rigt på designs, farver og udformninger.

En sovesofa er det oplagte valg, hvis du har behov for en sofa som kan omdannes til en seng eller hvis pladsen i dit hjem generelt er trang.


Valg af sofaens størrelse

Hvordan vælger jeg sofaens størrelse?

Nu hvor du har dannet dig et overblik over de forskellige typer af sofaer, skal du beslutte hvilken størrelse sofaen skal have.

Her er det vigtigt at du ikke overvurderer den plads du har til rådighed.

I stedet bør du lade rummets størrelse og de omkringstående møbler diktere hvor lidt eller meget plads du har til en sofa.

Som det første skal du måle den tilgængelige plads op med en tommestok. Mål både arealets bredde og længde, og skriv målene ned så du ved hvilken størrelse sofa der er realistisk.

Det er vigtigt at du sørger for at der er god plads rundt om sofaen. Det er upraktisk hvis sofaens størrelse forhindrer gennemgang eller at den kommer til at stå klemt inde mellem andre møbler og genstande.

Dernæst skal du tage højde for at der skal være plads til sofabord samt evt. sideborde og gulvlamper.

Visualisering af sofaens areal

Hvordan måler jeg sofaens areal op med tape?

Til at visualisere hvor megen plads sofaen vil optage i rummet, kan du benytte malertape til at markere sofaens kommende areal.

Det vil give dig en idé om hvordan stuen eller værelset kommer til at se ud, når du får købt sofaen hjem.

Før opmålingen, bør du sørge for at dine andre møbler står placeret der hvor de hører til.

Stil eventuelle gulvlamper hen, hvor du tænker at de skal stå – og marker også gerne pladsen til sofabordet eller stil det hen til sofaarealet, hvis du allerede har ét.

Valg af sofaens betræk

Sofaer med betræk af læder eller stof

Når du skal bestemme hvilket materiale sofaens betræk skal have, skal du grundlæggende vælge mellem enten læder eller stof.

Det er ikke ligegyldigt om du vælger det ene eller det andet, for de to materialer har hver sine fordele og ulemper.

Stofbetræk

Sofa med stofbetræk

Betræk af stof giver mulighed for at vælge mellem mange farver. Det kræver ikke vedligeholdelse og er oftere billigere end læder.

Dog er stof skrøbeligt over for spildte væsker, madrester og smuds – især hvis du vælger et lyst stofbetræk.

Det kan være vanskeligt at få små pelshår fra kæledyr ud af stofbetræk. Se fordele og ulemper ved valg af stofbetræk herunder.

Fordele

 • Er ofte billigere end læder
 • Kræver mindre vedligeholdelse end læder
 • Giver mulighed for at vælge mellem mange farver
 • Kan opleves som mere behageligt at sidde på

Ulemper

 • Er skrøbeligt over for spildte væsker og smuds
 • Er vanskeligt at fjerne pelshår efter kæledyr fra
 • Er mindre robust og slidstærkt end læder

Læderbetræk

Sofa med læderbetræk

Betræk af læder er både robust og pænt at se på. Har du børn, vil du før eller siden opleve at der spildes saftevand eller mælk i sofaen – eller madrester og krummer.

Her er det forholdsvis let at tørre en lædersofa af og at støvsuge krummerne væk.

Har du kæledyr, vil du tilsvarende kunne opleve at de små pelshår er lettere at fjerne fra en sofa af læder.

Dog kræver læder pleje og vedligeholdelse med læderbehandlingsmidler, og er ofte dyrere end stofmaterialer. Se fordele og ulemper ved valg af læderbetræk herunder.

Fordele

 • Er let at rengøre (spildte væsker, mad og smuds)
 • Er let at fjerne små pelshår fra kæledyr
 • Er robust og forbliver pænt
 • Kan få unik patinering (hvis korrekt vedligeholdt)

Ulemper

 • Er ofte dyrere end stofmaterialer
 • Kræver pleje og vedligeholdelse
 • Har færre farver at vælge imellem

Valg af sofaens farve og design

Hvordan vælger jeg sofaens farve?

Rød, orange, grøn, gul, blå, sort eller grå? Sofaer findes i et utal af farver og former.

Sofaens visuelle udtryk handler primært om smag og præferencer, men ikke kun: det har indflydelse på hvordan du og andre vil opfatte rummet den står i.

Når du vælger sofaens udseende, bør du derfor overveje om den skal fremstå som et diskret møbel eller et iøjnefaldende af slagsen.

Den diskrete sofa

Ønsker du ikke at sofaen skal dominere rummet, bør du vælge sofaen ud fra at den passer til dine andre møbler. Her bør du vælge en diskret farve eller en farve som matcher omgivelserne.

Farven og designet må ikke skille sig ud eller tiltrække sig nævneværdig opmærksomhed. Et tidløst design, i neutrale farver, passer ofte ind i de fleste hjem.

Den iøjnefaldende sofa

Ønsker du derimod en sofa som tiltrækker sig opmærksomhed i dét sekund, hvor du og dine gæster træder ind i rummet, bør du helt omvendt vælge sofaen med det mål for øje.

Det kan være en sofa i et utraditionelt design. Den kan også have en eller flere farver, som står i stærk kontrast til resten af omgivelserne.

Tænk fremadrettet, når du vælger sofa

Du skal naturligvis gå efter din egen stil og smag, og vælge den sofa du kan lide. Alligevel bør du have i tankerne, at den sofa du vælger skal du sidde i og se på i mange år frem.

Vælger du din sofa ud fra et øjebliks indskydelse og impulsivitet, er der risiko for at du ikke helt får gennemtænkt din beslutning. Det kan føre til at du fortryder efterfølgende.

Sofaer i 'pang-farver' kan ved første øjekast se flotte og anderledes ud – og måske bliver du grebet af en stemning. Her er der risiko for at du med tiden bliver træt af at se på sofaen, og efterfølgende fortryder dit valg og køb.

Vælger du en sofa i en lys farve, i et stofmateriale, skal du være opmærksom på at lyse farver er sarte over for skidt og snavs, spildte væsker og andet der kan trænge ind i stoffet.

Kontakt redaktionen

Er der noget i guiden 'Sofa til dagligstuen', du ikke forstår eller synes du at der mangler noget? Så er du meget velkommen til at kontakte redaktionen.