Valentinsdag – Valentine's Day

Alt om romantikkens og kærlighedens dag

Valentinsdag ❤ – Få inspiration til en romantisk dag med din udkårne

Hvert år den 14. februar fejres Valentinsdag af elskende, kærestepar og ægtepar over hele verden. Dagen har sit udspring i år 496 e.v.t., og markeres med særlige kort, blomster og chokolade. Læs alt om Valentinsdag herunder, og få inspiration til hvordan du selv fejrer dagen med din udkårne.

Af Jesper Nerløe / Redaktionen

13 minutters læsetid

Historien om Valentinsdag

Fakta om Sankt Valentin

Sankt Valentin knæler i bøn, maleri fra 1600-tallet

Sankt Valentin knæler i bøn, maleri fra 1600-tallet – Kilde

De historiske fakta om Valentin er begrænsede. Derfor er det uklart hvorvidt legenden omhandler ét individ eller en persona, baseret på flere historiske personer.

Faktum er dog at en præst ved navn Valentin blev helgenkåret i år 496 e.v.t. Sankt Valentin af Rom (226-269 e.v.t.) blev født i byen Terni, ca. 100 km nordøst for Rom, Italien.

Angiveligt blev han kåret til helgen, fordi han nægtede at afsværge sig sin tro. Det skete efter at han havde trodset den romerske kejser Claudius II.

For det blev han henrettet i år 269 e.v.t., og da han før sin død skrev en kærlighedserklæring, blev han senere udråbt til en kærlighedens helgen.

I år 496 e.v.t. indførte den kristne pave Gelasius Valentinsdag.

Dagen var opkaldt efter den romerske præst Valentin, som var blevet henrettet omkring 27 år tidligere.

Præsten Valentin foretog vielser af kærestepar i en tid, hvor ægteskabet var forbudt – og hvor kristendommen endnu ikke var blevet den officielle statsreligion i romerriget.

Kejser Claudius II (år 214-270 e.v.t.) krævede mænd til sin hær, og ønskede ikke at hans soldater var familiefædre med kone og børn.

Datidens doktriner foreskrev nemlig at gode soldater var unge og ugifte.

Ved at foretage vielser af unge mænd og deres udkårne, trodsede Valentin det kejserlige bud, og lagde sig derved ud med den mægtigste mand i verden.

Da det kom Claudius for øre, at præsten trodsede ham, beordrede han Valentin arresteret.

Valentin fik én mulighed for at redde sit liv – han skulle afsværge sin tro, og stoppe sine statsfjendtlige aktiviteter.

Det nægtede Valentin. Derfor blev han dømt til døden og sad nu fængslet, mens han afventede at dødsdommen blev eksekveret.

Legenden om Valentin

Legenden fortæller at Valentin, i tiden op til sin død, gjorde fangevogterens blinde datter seende igen.

Og at han kort før sin henrettelse, som angiveligt fandt sted den 14. februar 269 e.v.t., skrev et kort med en kærlighedserklæring til den selvsamme kvinde.

Kærlighedserklæringen blev underskrevet med "Din Valentin".

Netop den overlevering menes at være kilden, til at det fortsat er populært at underskrive romantiske kærlighedskort med "Din Valentin".

Da pave Gelasius omsider, i 496 e.v.t., helgenkårede og udråbte Valentin til 'Sankt Valentin', blev legenden om 'Valentin der helbreder med kærlighed' manifesteret.

Gennem århundreder er fortællingen blevet overleveret af kærestepar, som på romantisk vis har erklæret deres kærlighed til hinanden – i Valentins navn.

Helt frem til i dag, hvor Valentinsdag hvert år fortsat markeres den 14. februar.

Valentinsdag fra 1800-tallet til i dag

Valentinskort af Esther Howland

Valentinskort af Esther Howland, 1800-tallet – kilde

Den moderne Valentinsdag er i høj grad præget af de amerikanske traditioner, fra 1800-tallet og frem til i dag.

Valentinsdag er især en stor begivenhed i USA, og det var også her at det første officielle valentinskort blev skabt af kunstneren og forretningskvinden, Esther Howland i 1849.

I følge Hallmark, en amerikansk producent af valentinskort, sendes og udveksles der i USA op mod 145 millioner valentinskort hvert år.

Valentinsdag er ikke blot en stor begivenhed i USA, men fejres også i lande som Canada, Mexico, England, Frankrig, Australien, Italien og Danmark.

Traditionen har også vundet indpas i andre dele af verden.

Ud over valentinskort, hører det til traditionen, at give blomster og chokolade til sin udkårne på Valentinsdag.

Valentinsdag i Danmark

Kærlighedens dag kom til Danmark i midten af 1990'erne. Begivenheden var primært inspireret af den amerikanske 'Valentine's Day', som har været populær i USA siden 1800-tallet.

Valentinsdag er ikke en officiel helligdag i Danmark, og mængden af aktiviteter og kulturelle arrangementer varierer da også, alt efter om dagen falder i en weekend eller på en hverdag.

Hvor mange fejrer Valentinsdag i Danmark?

Nogle ville måske kalde Valentinsdag for et København'sk fænomen, men tal fra undersøgelser fortæller at det langt fra er tilfældet.

For eksempel viser tallene at Region Hovedstaden ganske vist ligger på en førsteplads, når det kommer til interessen for Valentinsdag. Men tallene viser også at Nordjylland og Midtjylland er lige i hælene på Hovedstaden.

Interesse for Valentinsdag – Regioner

1.001 repræsentativt udvalgte danskere blev stillet spørgsmålet: "Forventer du at gøre noget af følgende i forbindelse med, at det er Valentinsdag?" (se aktiviteterne herunder)

Hovedstaden
27 %
Midtjylland
26 %
Nordjylland
25 %
Sjælland
23 %
Syddanmark
20 %

Kilde: Nordstat for Dansk Erhverv, februar 2018.

Interesse for Valentinsdag – Aktiviteter

1.001 repræsentativt udvalgte danskere blev stillet spørgsmålet: "Forventer du at gøre noget af følgende i forbindelse med, at det er Valentinsdag?"

Spiser en god middag
16 %
Køber blomster
10 %
Går på restaurant
8 %
Køber chokolade
6 %
Køber en gave
5 %
Går i biografen
4 %
Køber tøj (til mig selv)
3 %
Går ud (andet)
3 %
Andet
4 %

Kilde: Nordstat for Dansk Erhverv, februar 2018.

Hvorfor fejre Valentinsdag?

Er dagen ikke blot endnu en kommerciel begivenhed? – og skal man som par ikke fejre kærligheden til hinanden hver eneste dag?

Ja og nej – og jo. Datoen den 14. februar er en helt almindelig dato, ligesom alle andre.

Derfor er det ikke datoen, som i sig selv gør dagen til noget særligt – det er hvad dagen repræsenterer, dens historie og indhold, der gør den særlig.

Valentinsdag er, ligesom en række andre årlige mærkedage og begivenheder, 'offer' for en stærk kommercialisering. Det gælder Julen, Fastelavn, Halloween og andre lignende begivenheder – og derfor også Valentinsdag.

Som forbruger kan du vælge at lade kommercialiseringen påvirke dig – eller lade være, og i stedet se igennem til det der betyder noget.

Du kan også udnytte kommercialiseringens muligheder, og de aktiviteter den tilbyder, til at skabe indhold på dagen – uden at det kommercielle behøver at stjæle fokus.

Det kan for eksempel gælde for biografer som viser særlige Valentins-film, restauranter eller hoteller som har arrangeret Valentinsmiddage, foredrag og udstillinger eller andre events, som I kan bruge til at skabe indhold og begivenheder på dagen.

Valentinsdag er endnu en anledning til at dyrke romantikken og fejre hinanden – men I gør det med bevidstheden om, at I ikke er de eneste som gør det på denne særlige dag.

Valentinsgave

I følge den oprindelige tradition, var det manden som bragte sin udkårne en gave på Valentinsdag. Ud over at manden kurtiserede damen dagen igennem, erklærede han sin kærlighed til hende.

Fra omkring 1800-tallet var det udbredt at give blomster, chokolade og valentinskort med små digte eller anden poesi som gave.

Senere, efter 1945 og i takt med at kvinderne begyndte at få en selvstændig økonomi, ændrede traditionen sig, så kvinden nu også kunne give en gave til manden.

Generelt, og i overensstemmelse med samfundsudviklingen, har traditionen ændret sig fra at være 'kvindens dag' til at være parrets dag'.

Valentingave til hende

Som mand ved du sandsynligvis, hvad din kæreste eller hustru kan lide at få i gave – for hun har sikkert ikke holdt sig tilbage med at fortælle dig det. Er du alligevel i tvivl, får du herunder nogle forslag til gaver, som du med sikkerhed ikke går galt i byen med på Valentinsdag:

 • Blomster (roser forbindes ofte med Valentinsdag)
 • Chokolader i æske
 • Et valentinskort, med digt og kærlighedserklæring
 • Et smykke (f.eks. en halskæde med et hjerte)
 • En oplevelsesgave
 • Et hotel- eller kroophold
 • En tur i hestevogn eller karet

Valentingave til ham

Som kvinde har du sikkert allerede godt styr på, hvad din kæreste eller mand godt kan lide. Skulle du alligevel være i tvivl, kan du måske finde inspiration herunder:

 • En oplevelsesgave
 • En duft (eau de toilette eller eau de parfume)
 • Et hotel- eller kroophold
 • En aften med vinsmagning

Praktiske overvejelser:
Planlægger du/I at fejre Valentinsdag ude, og har du tænkt dig at give gaven mens I er ude, bør du overveje om gaven rent praktisk passer ind i aftenens program.

Er der for eksempel tale om en større, u-handy gave, som skal bæres rundt resten af aftenen, kan det være bedre at give gaven, og efterlade den hjemme, før I tager af sted. Ellers kan gaven meget vel ende med at blive et irritationsmoment (hvilket jo ikke var meningen).

Hvad skal I foretage jer på Valentinsdag?

På Valentinsdag er kærligheden og romantikken i fokus, men det udelukker ikke muligheden for at foretage sig noget samtidig. Se en film, nyd en god middag eller gør noget I godt kan lide at gøre sammen.

Om I starter Valentinsdag hjemme i sofaen eller om I går ud, er ikke afgørende. Det afgørende er at dagen bliver vellykket, fordi I er sammen om oplevelserne.

Hvis I endnu ikke har lagt planer, eller måske mangler inspiration til at gøre dagen begivenhedsrig og mindeværdig, er der idéer og inspiration at finde herunder:

 • Spis ude på en fin restaurant
 • Tag en tur i teateret eller operaen
 • Gå en lang tur, hånd i hånd, i flotte omgivelser
 • Tag på kunstmuseum eller se en kunstudstilling
 • Gå på kulturoplevelse eller besøg et Valentins-event
 • Bliv hjemme, spis en god middag og forkæl hinanden
 • Gør noget utraditionelt, som I aldrig har prøvet før

Arrangementer på Valentinsdag

Rundt omkring i Danmark findes der hvert år en række kulturelle arrangementer og events, hvor Valentinsdagen er omdrejningspunktet.

Du kan benytte disse arrangementer som fundament for jeres dag – eller blot lade et arrangement indgå som et 'ekstra krydderi'.

Antallet af kulturelle arrangementer varierer fra år til år, og afhænger af om Valentinsdag falder på en hverdag eller i en weekend. Ligger den 14. februar i en weekend, vil du typisk kunne opleve at antallet af events stiger.

Se listen med arrangementer for 2019 herunder:

Romantiske film

– Skab den rette stemning på Valentinsdag

Video: Officiel trailer for den klassiske kærlighedsfilm 'Notting Hill' (USA, 2003), med Julia Roberts og Hugh Grant.

Ingen Valentinsdag, uden en god film om kærlighed og romance. Film gør bare noget ved stemningen, og har en god indvirkning på vores humør og følelser som mennesker.

Film kan bruges til at komme i den rette stemning, eller til at give stemningen et ekstra 'pift'. Det er derfor oplagt at se en af de mange, klassiske kærlighedsfilm på denne særlige dag.

Listen herunder giver inspiration til mange timers valentinsfilm, så I rigtig kan dyrke romantikken:

 1. Love Actually (romantik, komedie, drama, 2t 15m, USA, 2003)
 2. Notting Hill (romantik, komedie, drama, 2t 4m, USA, 1999)
 3. Valentine's Day (romantik, komedie, drama, 2t 5m, USA, 2010)
 4. The Notebook (romantik, drama, 2t 15m, USA, 2004)
 5. Titanic (romantik, drama, 3t 14m, USA, 1997)
 6. Romeo + Juliet (romantik, drama, 2t, USA, 1996)
 7. P.S. I Love You (romantik, drama, 2t 6m, USA, 2007)
 8. Hitch (romantik, komedie, 1t 58m, USA, 2005)
 9. You've Got Mail (romantik, komedie, drama, 1t 59m, USA, 1998)
 10. Min bedste vens bryllup (romantik, komedie, drama, 1t 45m, USA, 1997)

Kilder

Kontakt redaktionen

Er der noget i artiklen Valentinsdag – Valentine's Day, du ikke forstår eller synes du at der mangler noget? Så er du meget velkommen til at kontakte redaktionen.